Welkom bij Yogahelpt.nl

Monique Bruinier Yoga


Wat is Hatha Yoga?

Hatha Yoga is de meest voorkomende vorm van yoga in het westen. Meestal wordt het gewoon “yoga” genoemd. Er worden tegenwoordig vele vormen van yoga aangeboden met een andere naam die eigenlijk allemaal gebaseerd zijn op de houdingen (asana's) van de hatha yoga, alleen op een andere manier uitgevoerd. Zo is bijvoorbeeld Recovery Yoga gewoon yoga maar dan op een rustige manier uitgevoerd (evt. aangepast aan een specifieke doelgroep), is Bikram Yoga yoga in een ruimte van ca. 40 graden Celcius en is Poweryoga een intensieve beoefening van yoga. Er zijn vele vormen. Ik heb ervoor gekozen om gewoon (hatha) yoga aan te bieden omdat ik vind dat  yoga voor iedereen toegankelijk moet zijn. Yoga kan je altijd beoefenen binnen je eigen mogelijkheden. Elke houding is aan te passen aan individuele mogelijkheden. Je merkt vanzelf dat het makkelijker gaat, dat je meer kan en soepeler wordt.

Ons lichaam is gemaakt voor beweging. Zonder beweging werkt de doorstroming van het bloed en lymfevocht minder goed en krijgen weefsels die van nature niet/minder doorbloed worden (zoals kraakbeen en pezen) minder voedingsstoffen aangevoerd. Ook worden afvalstoffen minder goed afgevoerd en dat geeft klachten. Beweging is van essentieel belang voor het hele lichaam. Daarnaast is in het menselijk lichaam alles met elkaar verbonden; je kunt niet zeggen dat je die of die spier gebruikt voor een beweging, van je kruin tot je vingertoppen en tenen is alles met elkaar verbonden via spieren, pezen en bindweefsels. Yoga is één van de weinige bewegingsvormen waarbij bewust wordt bewogen in deze ketens. Zelfs organen zijn via bindweefsels verbonden met het bewegingsapparaat. De adembeweging zorgt voor beweging in je hele lichaam en laat de yogahoudingen op een dieper niveau doorwerken.

Wanneer je niet beweegt, worden de vloeistoffen tussen de weefsels die ervoor zorgen dat je soepel kan bewegen stroperiger/kleveriger. Hierdoor wordt bewegen moeilijker en kunnen pijnklachten ontstaan. Uiteindelijk kan dit leiden tot een vicieuze cirkel waarin je steeds minder gaat en kunt bewegen. Yoga helpt je bewegen in je hele lichaam, helpt je weer soepeler te worden.
Dit werkt door in heel je lichaam!

Elke les bestaat uit diverse staande, zittende en liggende oefeningen en wordt afgesloten met een ontspanningsoefening, daarna schenk ik thee zodat je rustig uit de ontspanning kunt komen.

Een proefles is altijd mogelijk, bel wel even voor een afspraak, dan weet je zeker dat ik een mat voor je vrij heb.
 

Monique Bruinier Yoga gaat zorgvuldig om met uw persoonlijke gegevens, wilt u weten hoe vraag dan via info@yogahelpt.nl of het contactformulier een kopie aan van het AVG protocol/privacyverklaring.