Welkom bij Yogahelpt.nl

Monique Bruinier Yoga
I.V.M. Corona worden er tijdelijk geen massages gegeven.

Ayurvedische Massage.

Vanuit de Ayurveda is het gebruikelijk dat vrouwen alleen vrouwen masseren en heren alleen heren. Ik masseer daarom uitsluitend vrouwen.


Algehele lichaamsmassage: Duur: ongeveer 100 minuten (meestal ca 120 minuten). Kosten: 75,- euro (incl. BTW)

Alleen schouders/bovenrug, nek, hoofd/gezicht en armen: Duur: ongeveer 45 minuten. Kosten: 35,- euro (incl. BTW)


Ayurveda (letterlijk vertaald: kennis van het leven) is een oud holistisch gezondheidssysteem uit India dat zo’n vijf a zesduizend jaar geleden op schrift werd gesteld.

De 3 dosha’s Vata, Pitta en Kapha opgebouwd uit de vijf elementen ether, lucht, vuur, water en aarde spelen een belangrijke rol in de ayurveda. Alles wat bestaat (mens, tijd, seizoen, leeftijd) kan beschreven worden in termen van deze 3 dosha's. Gezondheid betekent dat de drie dosha’s Vata (ether lucht), Pitta (vuur) en Kapha (water aarde) in balans zijn. Wanneer deze in balans zijn zullen de uitscheidingsproducten goed zijn, is de geest rustig en in balans en functioneren de weefsels normaal. Bij je geboorte heb je een bepaalde samenstelling (constitutie) van deze dosha's meegekregen. Wanneer deze constitutie uit balans raakt kan ziekte ontstaan.

De Ayurvedische massage is oorspronkelijk bedoeld voor gezonde mensen maar kan helpen bij het verminderen van verschillende klachten. Ayurvedische massage maakt gebruik van ruime hoeveelheden warme kruidenolie.  De werking van oliën is gericht op het balanceren van de dosha´s en het reinigen van de weefsels en kanalen. In principe is de basisolie sesamolie, maar er zijn ook andere basisoliën zoals kokosolie, mosterdolie, olijfolie of amandelolie waarin eventueel kruiden verwerkt zijn voor een gewenste uitwerking (bijvoorbeeld ontstekingsremmend of reinigend). Ook kan worden gekozen voor een basisolie met enkele druppels etherische olie (bijvoorbeeld lavendel).

Ayurvedische massage is over het algemeen een zachte, algehele lichaamsmassage waarbij de druk afgestemd is op de constitutie van de cliënt. Toch kan de massage op sommige plaatsen (met name nadi's en marma's) als stevig/gevoelig aanvoelen. Door de behandeling van de energiekanalen (nadi’s) en de energiepunten (marma’s) heeft de ayurvedische massage naast een ontspannend effect ook een energetisch aspect. 

De ayurvedische massage heeft een reinigend effect, ontspant, voedt en balanceert geest en lichaam. Het zelfhelend vermogen van het lichaam en de geest worden gestimuleerd.  

De massage:
 

 • verbetert de weerstand en activeert het lymfesysteem en de bloedsomloop,
 • bestrijdt stress, vermoeidheid en slapeloosheid,
 • draagt bij aan lichaamsbewustwording en verlichting van spierspanning,
 • helpt bij klachten vermindering en oplossing zoals rugpijn, nekklachten, rsi,reuma, stress, burnout, spijsverteringsklachten en hoofdpijn.

 

Wanneer niet?

Er zijn een aantal contra-indicaties waardoor geen of alleen aangepaste massage mogelijk is:

 • Griep/Koorts of infecties
 • Hoge bloeddruk
 • Menstruatie (is een reinigingsproces dat niet verstoord dient te worden door massage)
 • Kanker (niet tijdens de behandeling, maar in de herstelperiode kan het aangepast wel)
 • Hartklachten
 • Open wonden/huidirritaties
 • Trombose
 • Spataders
 • Ontstekingen (acuut)

Tevens wordt het afgeraden direct na een maaltijd een massage te ondergaan, beter is het hier twee uur tussen te houden.

Bij twijfel, raadpleeg uw arts! De massages zijn bedoeld ter ontspanning en het zelfhelend vermogen van het lichaam te stimuleren en zijn geen alternatief voor een behandeling van een arts.

Na de massage is het goed twee grote glazen water te drinken en iets zoets te eten om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Aangeraden wordt na de massage een half uur te wachten met douchen om de kruidenolie goed te laten inwerken. 

Na de massage kan de urine donker gekleurd zijn, er kan invloed zijn op de ontlasting, de slaap en/of de menstruatie.

Indien u dat prettig vind kunt u uw eigen badlakens meenemen, ik heb voldoende schone badlakens aanwezig.

Zie ook algemene voorwaarden voor meer informatie.